jom ikut saya..saya ikut awak balik..=)

EXCHANGE LINK.tolong tinggalkan jejak anda disini untuk sy jejak anda kembali.TQ.=)

tolong click nuff nina

Thursday, June 10, 2010

miracle fruit berry-BUAH AJAIB

mesti korang cakap apalah budak ni merepek.tapi bace dulu entrty saya.bukan sebarang buah~

pernah x dengar pasal miracle fruit atau dalam bahasa malaysia buah ajaib.suka-suki je kasi name.tapi dalam bahasa scientific "Synsepalum dulcificum" .serius,buah ni mmg ajaib.anak-beranak mak cik berry.apa yang menarik buah ni boleh tukarkan rase masam kepada manis..pelik tapi benar.itu namanya kuasa allah...=)

saya ditemukan dengan dia,time teman mak pergi nursery(bukan nursery yg anta baby tu.ni yang jual pokok2 bunga tu.).orang yang kerja kat situ pon kasi test makan buah tu.mula-mula takot jugak.mana la tau beracun.tak pasal-pasal jadi macam snow white makan buah epal beracun lepas tu pekerja2 situ jadi dwarf .tp sape nak jadi putera ku.oh,nina da start merepek...

then,nak di jadikan cerita.orang tu amek limau nipis yang masam tu lepas tu belah cam chef wan buat.cube teka apa yang jadi??...

cara-cara nak makan buah ni:
1)amek buah tu then hisap (jangan gigit.sebab ad biji)
2)dah habis hisap korang buang biji tu
3)time tu tak rasa apa-apa lagi
4)amek limau nipis yang dah dikerat oleh pekerja tu ala2 cheft wan
5)hisap dier punye jus yg masam tu..
6)JENG JENG JENG....ajaib nya,limau nipis tu rasa manis!!....

ini lah rupa paras buah ajaib tu.berserta biji yang comel.^^

mmg ajaib.trus beli satu.=.=.pandai orang situ paksa kami membeli pokok.pak cik main taktik kotor nampak.ala,rm8 je pon(kalau tak silap la).tp,tak berbuah lagi.so,tak boleh nak wat magic kat tetamu gojes yang datang kat rumah.hohoho.menurut pak cik tu pokok ni asal africa.tp,dia jumpa kat cameron.haha.

pape pon.mama spend rm500+ kat nursery tu(dalam hati,nape mama tak kasi saya je.dah lama tak shopping).Rm500+ untuk 2 pokok bonsai,pokok ajaib,pasu bunga dengan tanah sikit.Orang cakap kalau dah suka apa pun sanggu buat.lautan api sanggup ku redah.Itu lah,hobi mama ku di masa lapang selain memasak makanan yang enak-enak~...botak kepala abah saya..hoho

thanks kepada yang sudi membaca.=)

btw,jom dengar lagu ni.by maher zain=open your eye.(really open my eyes)


6 comments:

Muhammad Fakhrul Rozi Abd Rahman said...

nanti dah berbuah, pos sikit boleh?

ninanyna said...

haha..boleh2..no hal...=)..kasi alamat umah nnt..=P

ked :) said...

erm pernah dengar pasal buah ni..
teringin owh nak cuba :)
maher zain suka gilak <3

ninanyna said...

ked kene try~...hehe..=)

ejune said...

beli kt mane ek..bley bg alamat nursery tu x?

Anonymous said...

salama nina
dimana nursery untuk dapat pokok ni? thanks

Post a Comment