jom ikut saya..saya ikut awak balik..=)

EXCHANGE LINK.tolong tinggalkan jejak anda disini untuk sy jejak anda kembali.TQ.=)

tolong click nuff nina

Friday, December 17, 2010

KACUK itu kacak?







sape budak kecik yang cute sangat ni...name dier nina..bukan nina yang tengah tulis ni tapi ni NINA -chan...mix mak dier jepun ayah dier matsalleh(kenape kalau orang putih kite panggil mat salleh?..nape x mat putih ke mat dollah ke..hahahhaa)...
WHY HER?..because she soooooooo cute!!!!...
nina chan time baby...tembam sungguh nak picit boleh??
rambut dier lawa la....jeles sangat....kulit gebu.ape rahsia adik?.hoho
KONICHIWA!!!!......kawai...(^-^)
NINA-chan with her parents.....HAPPY FAMILY~..

kenape nina wat entry pasal budak nie..dier bukan nie femes pon kan?..kalau MIASARA NASUHA atau glemernya AMANI dalam cerita adamaya yela femes...kenape nina wat entry pasal budak nie...sebab nina suke sangat tengok video dier kat youtube NINA-CHAN....dier buleh cakap bahasa jepon dengan inggeris...SO CUTEEE...xpercaye tengok video nie


kalau nak tengok gambar NINA-chan lagi banyak ada kat facebook dier search WE LOVE NINA IN JAPAN..=)...nina nak anak macam nie...cute sangat...

Antara artis MALAYSIA yang berwajah kacukan atau PANASIA bukan PANAS-ia ye..hoho

SARIMAH IBRAHIM...atau name manje kak mah GALI..hohoho
JULIANA EVANS ex-gf sam bunkface & DIANA DANIELLE ex-gf shamsul yusof

MAYA KARIN...pengacara rancangan NONA
WARDINA SAFIYYAH..nice name...PENGACARA &MODEL
DEANNA YUSOF.walaupun sudah berusia anda nampak CHANTEQ!ape rahsia?..kongsi sikit buleh?hoho

oh yeee...orang muke kacuk or omputih nye MIX atau popular nya PANASIA nie muke dorang mostly cute2,cun2,kacak2,hensem2,hot2...btol x?..hehe...menjadi pujaan ramai gitu....biasenye kulit dorang cantik,hidung mancung..artis2 yang panasia nie gosip dorang hot2 jugak....tapi paling penting dalaman pon kene la lawa bukan?..kalau setakat cantik luaran tapi dalaman gelap buat ape....BTOL X?...nina sangat adore dengan WARDINA SAFIYYAH.cantik,sopan,pandai,bijak,pandai berkomunikasi,beragama.perlu dijadikan ikon remaja mungkin.=)kalau semua artis macam dia mesti manis bukan.=)-wardina safiyyah i adore u-


LOVE,
NINA

CUTI-CUTI sekolah GA..^-^


GA CONTEST (klik sini)
nina kene tag dengan tomato kering...contest GA cuti skola..da lame kene tag..nie baru nak buat....sori tomato kering...

senang je ..

1)follow blog MAMA ADAM & blog LADY_DYLA
2)wat entry ringkas pasal GA ni.pastu tinggal link..
3)letak banner dengan link kat sidebar
4)tag 2 org shaje n make sure dorg tahu
5)tarikh tutup : 31 DIS 2010
6)dapat hadiah kalau menang..hehe..=)



NINA nak tag
1)QIQIEY
2)CHUU

GA=giveaway...=)

kalau bernasib baik dapat hasiah freee..=)

Thursday, December 16, 2010

kalau BERPACARAN...

"hai,name saye RAIN.lawa x rambut saye".hahahahahahhahahahaha





kenal x pakcik atas nie sape?....siap bertogkat dagu gitu.alahai...dier la yang nyanyi lagu kalau berpacaran.name pak cik kacak nie Suhaimi Meor Hassan.alaa,lagu tu slalu keluar kat radio....suare pakcik KLASIK-lah..hohoho..mcm P.RAMLI pon ade..tibe2 teringat lagu yang dengar kat radio semalam..cam menarik je lirik dier...ala ,LAGU KALAU BERPACARAN tu..sesuai la untuk remaje zaman sekarang.banyak sangat kes anak luar nikah,rogol,buang bayi...sesuai la kalo pasang lagu ni kat taman bunge..hahahaha

ANNA RAFFALI kemane saje dier pergi mesti bawak gitar.cayalah~

name yang kian melonjak..adik-beradik WANI ARDY,FYNN JAMAL,YUNA.go gurl~




ALRIMET...xsilap penyanyi hip-hop...


Suhaimi Meor Hassan Feat Ana Raffali ,altimet

Kalau Berpacaran chords and lyric


[Intro]
Am

Am
Kalau berpacaran
E
Memang banyak pantang larang

Menjaga susila
Am
Ibubapa adik abang

Am
Apabila berdua
Dm
Carilah tempat yang terang

Agar tidak pula
Am E Am
Mencuba aksi terlarang

[Chorus]
E
Boleh pandang-pandang
Am
Jangan pegang-pegang
E
Duduk renggang-renggang
Am
Bertambah sayang
Dm G
Biar malu-malu
C F
Biar segan-segan
Dm
Kerna malu itu
E Am
Perisai orang beriman


[verse] Am


[Ana Raffali]
Am
Kalau berpacaran
E
Jangan tunggu lama-lama
E
Kalau dah berkenan
Am
Jumpalah ayah dan mama

Hantarlah rombongan
Dm
Meminang dengan segera
Am E Am
Kalau terlambat kekasih mu disambar buaya

[Chorus]
E
Boleh pandang-pandang
Am
Jangan pegang-pegang
E
Duduk renggang-renggang
Am
Bertambah sayang
Dm G
Biar malu-malu
C F
Biar segan-segan
Dm
Kerna malu itu
E F
Perisai orang beriman

Yeah
F
Kita sambung cerita
E
Kalau kamu berdua
F
Aku yang ketiga hahaha

Aku penambah perasa
G F FGF E
Aku lah pendarab nafsu serakah
E
Hai teruna bikin perangai selamba
E
Hati si dara kata tak apa
E
Berani buat terima padah
E
Kalau tak sedia
E
Ucap syahadah

[Ulang chorus]

PESAN KAMI=kalau berpacaran ingatlah ALLAH.=)

LOVE,
NINA

Wednesday, December 15, 2010

cinta OH cinta...

cinta itu manis macam gula.betol ke?...tepuk dada tanye la hati..hahaha..cinta itu manis macam gula kalau terkene pahit padan muka!..haha..jahatnye.





HARGE GULA NAIK!!!!!!!!...oh no~

btw,entry kali ni cam jiwang skit campur luahan perasaan....haha...sape nak bace sile kan..kalau malas nak bace jangan bace...tiada paksaan mahu pon ugutan...sekadar luahan perasaan...aceeecceee da cam pantun ..hoho....ape pendapat korang tentang percintaan jarak jauh?...sorang di malaysia sorang jauh di negeri orang....mesti banyak setan2 menghasut bende yang jahat2 kan?...cabaran orang bercinta jarak jauh ni memang banyak.duit pon habis beli kredit...konon nak bersms...tapi ada baik nye....baiknye,elak maksiat sebab jumpe jarang2..huhu...salah paham tu selalu..kadang tu geram...paling takot kalau satu pihak je yang setia..kene pulak dapat balak jambu...ramai pulak girl2 yang gedik lagi gatal dok sibuk kacau balak kite..angin jugak bukan?...nak percayekan lelaki payah jugak...mule2 cakap lain bile da lame2 cakap lain..tambah lelaki yang peramah....ayat manis punye!...smue orang boleh berubah...dari yang alim kepada yang liar...dari yang skema kepada yang sosial...paling geram bile tibe2 ade rakan2 die pos gambar kat fb gambar die di kelilingi perempuan mesre gitu..tanduk dah terkeluar kot......tercabut jantung!aku bukan boneca(sambil nyanyi lagu cela..hohoho)~.....sampai bile2 tak kan lupe kot.....rumit sungguh....bak kate mak nina...sampai satu masa nanti nisbah lelaki kepada perempuan akan jadi 1:50....cube bayangkan...oh tidak!...sanggup ke korang nak berkongsi laki?...lelaki kawin 4 time tu mesti ramai...


terime kasih yang sudi membace ayat nina yang tunggang langgang...nina tak reti buat ayat...hehe....LOVE U MOREEE~

Tuesday, December 14, 2010

KAWIN-KAWIN sampai kene ROGOL

MALAYSIA-seorang budak perempuan berumur 11tahun bermain kawin2 bersama sepupunya lelaki berumur 16 tahun bertukar tragedi ngeri apabile sepupunya merogol budak perampuan itu~








"jom kite main kawin2..nak x?hehehehe"

sape tgk berita tadi?..heeeeeeeee...takotnya.main kawin2 pon boleh samapi rogol.dulu time kecik2 slalu gak main kawin2 tapi tak der lah sampia ade kes kene rogol.macam2 budak zaman sekarang.makin lame makin menjadi-jadi.kenape benede macam ni banyak berlaku.zaman dulu tak der pon jadi cmni.hishhhh..agaknye nanti zaman kite dah ade anak cmner la nasib dorang.10 tahun akan datang.mintak dijauhkan dari bende yang buruk2.mungkin ni lah yang orang kate sudah akhir zaman.

Firman Allah,
“Dan sesungguhnya Hari Kiamat itu pastilah datang, tak ada keraguan padanya; dan bahwasanya Allah membangkitkan semua orang di dalam kubur.” (Al-Hajj: 7).

TANDA-TANDA KIAMAT KECIL berdasarkan hadis

1. Penaklukan Baitulmuqaddis.

Dari Auf b. Malik r.a., katanya, “Rasulullah s. a. w. telah bersabda:”Aku menghitung enam perkara menjelang hari kiamat.”Baginda menyebutkan salah satu di antaranya, iaitu penaklukan Baitulmuqaddis.”-Sahih Bukhari

2. Zina bermaharajalela.

“Dan tinggallah manusia-manusia yang buruk, yang seenaknya melakukan persetubuhan seperti himar (keldai). Maka pada zaman mereka inilah kiamat akan datang.”Sahih Muslim

3. Bermaharajalela alat muzik.
“Pada akhir zaman akan terjadi tanah runtuh, rusuhan dan perubahan muka.” Ada yang bertanya kepada Rasulullah; “Wahai Rasulullah bila hal ini terjadi?” Baginda menjawab;”Apabila telah bermaharajalela bunyi-bunyian (muzik) dan penyanyi-penyanyi wanita” – Ibnu Majah

4. Menghias masjid dan membanggakannya.

“Di antara tanda-tanda telah dekatnya kiamat ialah manusia bermegah-megahan dalam mendirikan masjid” – Riwayat Nasai

5. Munculnya kekejian, memutuskan silaturrahim dan hubungan dengan tetangga tidak baik.
“Tidak akan datang kiamat sehingga banyak perbuatan dan perkataan keji, memutuskan hubungan silaturahim dan sikap yang buruk dalam tetangga.” Riwayat Ahmad dan Hakim

6. Ramai orang soleh meninggal dunia.
“Tidak akan datang hari kiamat sehingga Allah mengambil orang-orang yang baik dan ahli agama di muka bumi, maka tiada yang tinggal padanya kecuali orang-orang yang hina dan buruk yang tidak mengetahui yang makruf dan tidak mengingkari kemungkaran -Riwayat Ahmad

7. Orang hina mendapat kedudukan terhormat.
“Di antara tanda-tanda semakin dekatnya kiamat ialah dunia akan dikuasai oleh Luka’ bin Luka’ (orang yang bodoh dan hina). Maka orang yang paling baik ketika itu ialah orang yang beriman yang diapit oleh dua orang mulia” -Riwayat Thabrani

8. Mengucapkan salam kepada orang yang dikenalnya sahaja.
“Sesungguhnya di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah manusia tidak mahu mengucapkan salam kepada orang lain kecuali yang dikenalinya saja.” -Riwayat Ahmad

9. Banyak wanita yang berpakaian tetapi hakikatnya telanjang.
Diriwayatkan dari Abu Hurairah r.a.“Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah akan muncul pakaian-pakaian wanita dan apabila mereka memakainya keadaannya seperti telanjang.”

10. Bulan sabit kelihatan besar.
“Di antara tanda-tanda telah dekatnya hari kiamat ialah menggelembung (membesarnya) bulan sabit.”- Riwayat Thabrani

11. Banyak dusta dan tidak tepat dalam menyampaikan berita.

“Pada akhir zaman akan muncul pembohong-pembohong besar yang datang kepadamu dengan membawa berita-berita yang belum pernah kamu dengar dan belum pernah didengar oleh bapa-bapa kamu sebelumnya, kerana itu jauhkanlah dirimu dari mereka agar mereka tidak menyesatkanmu dan memfitnahmu”- Sahih Muslim

12. Banyak saksi palsu dan menyimpan kesaksian yang benar.
“Sesungguhnya sebelum datangnya hari kiamat akan banyak kesaksian palsu dan disembunyikan kesaksian yang benar”- Riwayat Ahmad

13. Negara Arab menjadi padang rumput dan sungai.

“Tidak akan datang hari kiamat sehingga negeri Arab kembali menjadi padang rumput dan sungai-sungai.”

14.Seorang isteri bekerja dalam satu syarikat dengan suaminya. (Malah isteri berpangkat lebih besar)
“ Dari riwayat Ibnu Masud: "Di pintu gerbang (dekatnya) hari kiamat: Salam hanya kepada orang yang khusus (sudah dikenalinya) , tersebar dan berkembangnya perdagangan sehingga seorang isteri membantu suaminya berdagang" - Sahih Lighairihi Riwayat Ahmad

15.Manusia mewarnai rambut di kepalanya dengan warna hitam supaya kelihatan muda
“ Pada akhir zaman akan muncul suatu kaum yang mencelupi rambut mereka dengan warna hitam seperti 'bulu merpati' yang mereka itu tidak akan mencium bau syurga." - Sahih Abu Daud & Nasai

16.Jarak-jarak antara pasar menjadi dekat (menunjukkan banyaknya kegiatan perdagangan)
“ Banyaknya sifat bohong, pendeknya waktu, dekatnya jarak-jarak antara pasar-pasar." - Riwayat Bukhari

Firman Allah,

“Sesungguhnya Hari Kiamat pasti akan datang, tidak ada keraguan tentangnya, akan tetapi kebanyakan manusia tiada beriman.” (Ghafir: 59).

LOVE,
NINA

Thursday, December 9, 2010

BOYCE AVENUE vs BRUNO MARS


SAPE NIE????


BOYCE AVENUE bukan beyonce knowles ye..hoho...actually dorang ni band.Dorang popular dari youtube.start dengan buat cover2 lagu.serius best.hobi nina suke search kat youtube cover guitar.hehe..1st lagu nina dengar lagu beautiful girls.hehe.lagi best dari sean kingston suare sexy & main guitar pon best.Now,dorang dah ade album sendiri.






Sean Kingston - Beautiful Girls / Stand By Me (Boyce Avenue acoustic cover)

.


tadi nina bukak youtube.then cam best plak BOYCE AVENUE buat cover lagu BRUNO MARS - THE WAY YOU ARE..bukan choc MARS ye..hehehe...JOM DENGAR sape tak dengar rugi sebab dier nyanyi lagi best dari bruno mars..hehehe.

.2 juta ++ yang view kat youtube.




GUITAR CHORD:JUST THE WAY YOU ARE by BRUNO MARS


Standard Tuning:
Capo On 3rd Fret

Intro: D Bm G D

D
Oh her eyes, her eyes, make the stars look like they’re not shining
Bm
Her hair, her hair, falls perfectly without her trying
G D
She’s so beautiful, and I tell her every day

D
Yeah, I know, I know when I compliment her she wont believe me
Bm
And its so, its so sad to think she don’t see what I see
G D
But every time she asks me do I look okay I say

Chorus:
D Bm
When I see your face, there’s not a thing that I would change
G D
Cause you’re amazing, just the way you are
D Bm
And when you smile, the whole world stops and stares for awhile
G D
Cause girl you’re amazing, just the way you are

D
Her lips, her lips, I could kiss them all day if she’d let me
Bm
Her laugh, her laugh, she hates but I think it’s so sexy
G D
She’s so beautiful, and I tell her every day

D
Oh you know, you know, you know Id never ask you to change
Bm
If perfect is what you’re searching for, then just stay the same
G D
So, don’t even bother asking if you look okay, you know I say

Chorus

D Bm
The way you are, the way you are
G D
Girl you’re amazing Just the way you are

Chorus

Xtau nak strum?..mai tgk tutorial sini..=)
http://www.guitartutee.com/b/bruno-mars/bruno-mars-just-the-way-you-are/

BRUNO MARS OR BOYCE AVENUE?sape lagi best?..hehe

LOVE
NINA

Monday, December 6, 2010

CELCOM TIPU!

BERUK-BAND!line cam hampeh!





salam,nina sekarang dekat kampung,kuala terengganu.sejuk sangat sini.da lame rasenye nina x update blog n blogwalking .busy skit.hehe..btw,nina online gne broadband.
Nak luah perasaan sikit.geram dengan broadband CELCOM ni.lembap nak mampos(sori celcom,customer always right kan?).tak tau la kenape dengan celcom.dekat UITM jangan cakap la.kalo nak laju time subuh.kalo malam duduk kol 9 sampi kol 12 blom tentu dapat ape yang nak.seriusly line celcom sangat teruk.awal2 beli je laju.seminggu pertame.pastu hampeh!.celcom TIPU!...indah khabar dari rupe!..bulan 1 nanti nina nak terminate.da tak tahan.da la mahal...

bulan 10 dlu nina ade call 1111 nak buat temperory terminate.da confirm smue nak wat temperory terminat 2 bulan.esoknya ade orang celcom call.
dier call untuk confirmation.pastu nina cakap la confirm.pastu dier offer untuk bulan 11 and 12 dapat 50% discount.pastu nina pon cakap nak fikir dulu.ape2 nanti nina call.tup2,nina call akhir bulan 11 kunun nye nak terminate trus sebab da bengang sangat.duduk kat rumah bukan gune pon berukband tu sebab dah ade steamyx.pastu orang tu cakap temperory terminate tak boleh.kalau nak terminate je boleh tapi kene pergi celcom branch.tensen je...

melambung la bil nina..da la mintak bil hantar ke rumah tak hantar2..kene charge extra rm3 plak tu.begang btol...pasni kalau nina betol2 nak gune broadband nina nak try digi plak.yg RM38 tu.member cakap laju.murah pun murah.lagi laju dari maxis..betul ke?..xtau lah..kene tanye orang yang dah pakai.huhu..




P.S:celcom kamu perlu buat sesuatu or else smue pelanggan akan lari.BANKRUP LA KAMO!!!
BILE DAH BENGANG!.dari cik google~

LOVE,
NINA

Thursday, December 2, 2010

di tag cik HUNNY MADU!

sori semue..nina busy skit..now nina ade kat johor..penat sangat2..kalo nina xberblogwalking blog nina xder sape lawat..hehehe..so,da beberape hari nina xbukak..thanxs yang setia melawat blog nina..LOVE YOU..=)..






btw,nina kene tag dengan cik HUNNY MADU jgak..huhu.so,nina .=).first time kene tag ni..hehe..soklan menarikmenjawab dengan lafaz BISMILLAHIRAHMANIRAHIM(cam nak jwb exam plak.hehe)

Ape yang paling penting dalam hidup korang?
FAMILY of coz,friends & Mr.crab

Bende terakhir korang beli gune duit sendiri?
OTW to johor.Bertolak dari rumah 5 pagi.pukul 6.30 pagi singgah kat R&R solat subuh & breakfast.=).Pastu beli beli kerepek ubi...hoho

Adakah korang bercinta sekarang?
soalan hangat..hoho..ye,saye dilamun cinte.~~wotwot

Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
sehingge keakhir hayat.inshaallah jika ada jodoh.=)

Dimana korang jumpe kekasih korang?
soalan nie tanye tempat 1st kenal ke tempat date?..hoho..tempat kenal disekolah(meowww~~)

Novel/buku/majalah terakhir korang beli?
remaje kot.xingat la.huhu...

Antara mak dan ayah mane korang lagi mesre?
same banyak..=)

Namekan orang yang betol2 korang nak jumpe?
Mr.crab yang ade jauh dari malaysia skrg

Namekan tempat yang betol2 korang nak pergi?
Mekah,New castle(nak tgk tempat lahirku) ,korea,japan,europe!

Pilih satu ,peluk atau cium?
due2...(hahaha..tamaknyewww~~)

5 lagu yang bermakna dalam hidup korang?
Man Bai - Kau ilhamku(sbb nie 1st lagu yang nina gune untuk blaja main guitar.=))
Boneca-cela(my 1st performance)
Secondhand serenade-Your call
Laluna-Selepas kau pergi
Hijau daun/Luna Maya -suaraku berharap

Bila tarikh lahir korang & kat mane korang sambut tahun lepas?
27 september !..sile bagi saye hadiah oh!..hhehehe..rasenye tak sambut..hoho..sedihnye.sobsob

5 orang yang korang nak tag

orang bertuah yang nina tag:
NURUL FARID
IFA
Mr.CONTENG
NABIL POTTER
MAMA

selamat menjawab..=)

LOVE,
NINA

P/S:kepade yang lain yang tag nina..nnt nina wat ye untuk next entry..=)

Saturday, November 27, 2010

nina dapat spot 52500






Tadi singgah blog BECA.Mr.Beca tengah wat contect.sape dapat spot number 52500 akan dpt gift.kebetulan nina singgah nina tgk number 52500..HEHEHE..so,xtau la dapat ke x..sebab xder pape respon lagi dr MR.BECA.BTW,blog dier nie banyak contect...so,sape2 nak dpt gift slalu2 la pergi ke blog MR.BECA!

p.s:
"Ini adalah hadiah yg pertama dari Beca dan i
nsyaallah, pemberian hadiah ini untuk 50 hadiah. Bermakna ada 50 kali nombor baru dan anda semua kena check nombor nombor tu selalu untuk memenangi hadiah tersebut."..[MR.BECA]

Friday, November 26, 2010

150 JUTA KALI!


one word for you."TALENTED!
"


Sape pulak Fynn Jamal?.Haritu Wani ardy.hehe..Fynn Jamal nie pon cam adik beradik wani ardy.Dorang kadang slalu wat perfom same2.suke dengar puisi2 Fynn.Lirik dier macam satu cerita.First nina kenal fynn nie dari youtube.godek2 terjumpe satu video tajuk PUISI BUAT AYAHANDA.so touching.liriknye menusuk kalbu ditambah fynn yang sangat beremosi.luahan hati remaja.=)




Tapi tak semue suke.So,masing2 punye taste lah.lagu yang korang dengar kat page nina nie lagu 150 JUTA KALI by FYNN JAMAL.=)


Untuk kali ke seratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas jujur apa adanya”
“Aku lagi kenal dia”

Eh dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku sambil berkata

“Sayang mungkin baran tak kira masa”
“Tapi sayang tahan kalau yang salah saya”
“Sayang mungkin saja keras kepala”
“Tapi sayang manja bila kita berdua”
“Saya kenal sayang saya”

Buat apa di cerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja kau saja boleh rasa
Rahsia kita berdua

VERSION FYNN JAMAL NYANYI LIVE.=)



P/S:FYNN JAMAL nyanyi lagi BI jugak lagu OVER pon not bad.=)




sorry entry kali nie bnyk pulak video..hehehe...cam excited nak bagi tau korang pasal fynn jamal.

btw,nie blog fynn jamal-->>http://puisitepijalan.blogspot.com/

sape malas nak tengok video boleh dengar kat music box nina.=).ENJOY!

LOVE ,
NINA

PADAH NESCAFE 3 in 1 & seumpamanya



Kawan saya (dah arwah)...... .

dari usia muda.....

pagi nescafe..... 2 X..
petang nescafe....2X. ..
malam nescafe....2 X...



depan mata saya........ .
bengun dari kerusi ........
kaki dia terus patah....

ulang dia reput.....



Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang







Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan.OBESITI,KENCING MANIS,SAKIT JANTUNG .

Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.


Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat

dikenalpasati:

Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.

1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh
2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.
3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap.
4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya
akan banyak berpeluh dan tidak selesa.
5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan
ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari.
6. Tapak tangannya.semakin basah.


Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini


adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)'


Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:


1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua
jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer)
2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah non dairy creamer
3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi
4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu.
5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine
6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya
7. Elakkan mandi selepas makan
8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.
9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda
10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya.
11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.


Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.

dipetik dr email

P.S: Mencegah sebelum merawat.Btw,nescafe 3 in 1 nie jugak boleh buat orang dapat KENCING MANIS sebab kawan nina punye mak memang addicted dengan nescafe.Now,dier kene kencing manis.So,elak kan bende2 yang 3 in 1 ni.kalau nak better bancuh sendiri so kite bleh sukat susu manis banyak mane.=)



can i still have?.jawapan nye.yes u can.tapi kite kene pandai mengawal.Had kan pengambilan.

Thursday, November 25, 2010

VIDEO PERCINTAAN ELYANA

Elyana pelakon & penyanyi
OMG.i da jadi isteri orang






Elyana popular dalam cerita dunia baru.memang best.Elyana ,23tahun bernikah dengan pilihan hatinya Khairul 35 di Duchess Place.Dinikahkan oleh bapa Elyana sendiri, Emrizal Shamsuddin.
Elyana atau nama sebenarnya Erneelya Elyana Emrizal, 23, menerima mas kahwin RM80 dan hantaran RM22,000. Beberape foto yang dicuri dari CIK GOOGLE.hehe

Nina nak download video pernikahan Elyana dengan Video kisah cinta dorang tapi ade problem pulak.kenape tah xleh nk download.SORI.So,nina bagi link korang taip kat facebook CST PRODUCTION.kat situ korang pergi klik kat video.Then bleh tengok video Elyana.Rugi sape tak tengok sebab video dier cun babe.Memamg idaman setiap insan...hahahaha...video dibuat oleh CST PRODUCTION.dorang nie memamg pakar bab video or gambar orang kawin.Tapi kalau client ade yang nak upah dorang buat video akikah anak pon diorg boleh buat..HASIL MEMBANG TERBAIK.dekat youtube pon ada video dari CST PRODUCTION.


nie video percintaan yang nina cakap tu:



sape-sape nak tau pasal CST PRODUCTION klik kat link nie-->http://www.cstproduction.com/

kat web site nie pon ad video percintaan elyana yang di lakonkan semula oleh elyana dan khairul
http://cstproduction.com/v3/

P.S= mereke pon buat video kawen untuk DATIN ummie aida & suaminye.pAGE 2(6/6)

Tuesday, November 23, 2010

WANI ARDY-orang kecil

WANI ARDY






songwriter, scriptwriter & fulltime lecturer.


Lagunya bersahaja,santai & relax tapi penuh makna.Mostly orang yang berkunjung ke blog nina suke lagu yang tengah korang dengar nie.so,entry kali nie nina wat pasal chord guitar lagu orang kecil by WANI ARDY.


sebagai guide korang boleh tengok video nie..ENJOY=)



ORANG KECIL
Oleh Wani Ardy

C Em Am G F
Hari ini ku lihat awan biru dan hijaunya dedaun
C Em Am G F
Ku lupa betapa indahnya kehidupan yang sebenar

Am G F Am G F
Tersesak dalam cita, diuji dan diduga

Dm G
Namun aku ini hanya orang kecil


C G
Jauhnya cinta, jauhnya bahagia
Am Em
Lelah gelita, kosongnya jiwa
F C
Ku impikan bulan, ku terjatuh di bintang
G C
Bersyukur apa ada, ku kan sampai ke sana

Hari ini ku lihat teman ku dan separuhnya bersatu
Ku lupa betapa indahnya kehidupan yang sebenar

Tersungkur bangun lagi, komplikasi duniawi
Namun aku ini hanya orang kecil

BLOG WANI ARDY: http://waniardy.com/

Sunday, November 21, 2010

OBESITI

"FAST TO EAT,FAST TO DIE"







makan makan makan....

ye,orang malaysia suke makan...pagi petang siang malam...betol x?..hoho

so,malaysia sekarang ada satu masalah dimana rakyatnya 29% penduduk dewasa mempunyai berat badan yang lebih dan 14% mengalami obesiti. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa pada tahun 2015, secara kasar 2.3 bilion penduduk di dunia akan mempunyai berat badan yang lebih dan 700 juta penduduk dunia akan mengalami obesity.

antara risiko yang boleh dihadapi oleh pesakit obesiti ialah
1. Diabetis,
2. Darah tinggi,3. Penyakit jantung,
4. Kegagalan sistem pernafasan ,
5. Kegagalan system perkumuhan6. Kanser dan sebagainya.

Faktor- faktor yang menyebabkan obesiti

1. Keturunan dan faktor genetik
2. Tiada senaman yang mencukupi
3. Nutrisi yang tidak seimbang/ Pengambilan makanan dengan kadar yang banyak
4. Hormon
5. Pengambilan ubat/ Rawatan
6. Virus

ini adalah BMI(body mass index) dimana kita boleh check dengan mengira BMI samada normal atau tidak dengan [(berat,KG) X (tinggi kuasa dua ,M)]


Kementerian telah melancarkan piramid makanan yang baru pada setelah menyedari rakyat malaysia ramai yang mengalami obesiti.


"BARU"



"LAME"

So,beza piramid makanan baru dan lama bezenya pada bhgian sayur dan buah serta jumlah hidagan (per serving).size hidangan untuk karbohidrat dikurangkan menjadi 6.Piramid makanan digunakan untuk merancang gaya hidup yang sihat.So,bukan untuk orang diet sahaja.Kadang2,orang yang kurus pon ada penyakit.contohnya mcm high cholesterol.Rajin2 lah pergi buat blood test..

Lepas ni kita kene minum air banyak,kurangkan pengambilan karbohidart,lebihkan pengambilan fiber,kurangkan gula serta garam dan amalkan gaya hidup sihat.(macam doctor dah..hahaha)


LOVE,
nina.

Saturday, November 20, 2010

Entry untuk orang yang nak pergi interview @ amik kuiz








Tengah taun aritu nina ad apply biasiswa yayasan bank rakyat.isi online tapi main2.hahaha.baru2 ni nina dapat sms dari bank rakyat.die suro bwat kuiz kat web site die.ingat kan da tak dapat sebab bulan 6 buat tapi bulan 11 bru tau result tu pon kene wat kuiz.kalo kuiz ni lepas bru leh interview.so,nina pon jawab kuiz tu dengan sambil lewa dengan tidak menaruh sebarang harapan..hahaha...

before jawab die ad gtau suro ulangkaji maths and bi SPM&PMR.then ad soalan pasal bank rakyat,soalan pengetahuan am dgn soalan kreatif satu.soalan ad 41 jawab dalam masa 40 minit(kalo xsilap..hoho)..15 novmber pukul 12 tgh malam tarikh tutup.nina try access web site yayasan bank rakyat punye la payah..at last dapat...

Nak di jadikan cerita ada satu soalan ni dier tanye pasal siapakah lelaki terpendek yang masuk genius world records 2011(dlm hati..ak nak jwb ap..betol ke soalan nie..kenape 2011...seb baik objective...nak search kat tenet lambat sebab mase berjalan)
.so antare jawapan yang diberi ialah

A) edward nino
B) He pingpong
C) He Pingping
D)(xingat)
Dengan ikot logik akal biasa nya orang asia rendah..so mesti jawapan antara B atau C...tp B tu cm sedap je..dengan pantas tanpa membuang mase sy menekan HE PINGPONG.hahaha..suke2 je.selepas tamat menjawab.nina pon search di goggle...malang nye jawapan nina salah sebab EDWARD NINO jawapan nye. name saye EDWARD NINO bukan EL NINO

He pingpong xwujud.He pingping pon penah masuk genius world record 2009 tapi dah mati pada tahun ini. He Pingping yang setinggi 75 sentimeter telah meninggal dunia di Rom, Itali pada Sabtu lalu kerana komplikasi jantung,.Pingping yang berasal dari China dan kerdil sejak kecil akibat penyakit tumbesar terbantut.

he pingping


Edward Nino Hernandez,24 tahun berasal dari colombia diisytiharkan secara rasmi sebagai lelaki paling pendek di dunia oleh Guinness World Records. memiliki ketinggian 70 sentimeter, tinggi sedikit daripada sebuah beg bimbit dan beratnya hanya 10 kilogram.

"Nino nak makan jangan la kacau"



sebagai rakayt malaysia kite wajib tahu siapa perdana menteri malaysia.ni pon termasuk dalam soalan pengetahuan am kuiz tu..HAHAHA...

PM 1:Y.T.M Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj Bapa Kemerdekaan 19571970
PM 2:Tun Abdul Razak bin Haji Dato' Hussein Bapa Pembangunan 19701976
PM3:Tun Hussein bin Dato' Onn Bapa Perpaduan19761981
PM4:Tun Dr. Mahathir Mohamad Bapa Pemodenan 19812003
PM5:Tun Abdullah Ahmad Badawi Bapa Pembangunan Modal Insan 20032009
PM6:Dato' Seri Mohd Najib Abdul Razak 2009–kini

ada juga soalan bola sepak.dia tanye siapa menang piala afrika 2010.nina terkebil2 memikirkan jawapan.Sejujurnya nina tak suka bola kalo bace surat kabar bahagian sukan tak pernah sentuh.hahahaha.

spain juara piala afrika 2010

**pengajaran:lepas ni kena banyak membaca,,hoho

smoga entry kali ini memberi ilmu kepada anda smue.=)


LOVE,
nina