jom ikut saya..saya ikut awak balik..=)

EXCHANGE LINK.tolong tinggalkan jejak anda disini untuk sy jejak anda kembali.TQ.=)

tolong click nuff nina

Sunday, November 21, 2010

OBESITI

"FAST TO EAT,FAST TO DIE"







makan makan makan....

ye,orang malaysia suke makan...pagi petang siang malam...betol x?..hoho

so,malaysia sekarang ada satu masalah dimana rakyatnya 29% penduduk dewasa mempunyai berat badan yang lebih dan 14% mengalami obesiti. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) menganggarkan bahawa pada tahun 2015, secara kasar 2.3 bilion penduduk di dunia akan mempunyai berat badan yang lebih dan 700 juta penduduk dunia akan mengalami obesity.

antara risiko yang boleh dihadapi oleh pesakit obesiti ialah
1. Diabetis,
2. Darah tinggi,3. Penyakit jantung,
4. Kegagalan sistem pernafasan ,
5. Kegagalan system perkumuhan6. Kanser dan sebagainya.

Faktor- faktor yang menyebabkan obesiti

1. Keturunan dan faktor genetik
2. Tiada senaman yang mencukupi
3. Nutrisi yang tidak seimbang/ Pengambilan makanan dengan kadar yang banyak
4. Hormon
5. Pengambilan ubat/ Rawatan
6. Virus

ini adalah BMI(body mass index) dimana kita boleh check dengan mengira BMI samada normal atau tidak dengan [(berat,KG) X (tinggi kuasa dua ,M)]


Kementerian telah melancarkan piramid makanan yang baru pada setelah menyedari rakyat malaysia ramai yang mengalami obesiti.


"BARU"



"LAME"

So,beza piramid makanan baru dan lama bezenya pada bhgian sayur dan buah serta jumlah hidagan (per serving).size hidangan untuk karbohidrat dikurangkan menjadi 6.Piramid makanan digunakan untuk merancang gaya hidup yang sihat.So,bukan untuk orang diet sahaja.Kadang2,orang yang kurus pon ada penyakit.contohnya mcm high cholesterol.Rajin2 lah pergi buat blood test..

Lepas ni kita kene minum air banyak,kurangkan pengambilan karbohidart,lebihkan pengambilan fiber,kurangkan gula serta garam dan amalkan gaya hidup sihat.(macam doctor dah..hahaha)


LOVE,
nina.

4 comments:

hans said...

kesimpulan kena jaga pemakanan

P/S : Review Film : Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1 Menarik Walaupun Agak Berat

dayah SnoW Heuka said...

dulukan.. sy hampi na obesiti tau.. lepas tuh doc sarankan sy jg pemakanan.. sy joging la hape la.. y penting byk makan sayur.. n malam jgn mkn berat2. tahun 2009 berat bdn sy 80 kg huhu.. skrng alhmdllh normal 65 kg nge3x :D

Tomato Gurl's Life said...

cik tom tgh berusaha gak nak diet bg kurus..hehe..seimbangkan berat badan..

p/s: mengenai mslh xleh follow tue sbbnya had bg blogspot hanye 300 je..so pilihan yg lain ialah follow menggunakan google/twitter/yahoo..

nama saya NINA said...

hans:yes...tepat skali.hehehe...

dayah snow heuka:congrats...bukan mudah nak turun kan berat badan...maintainkan n jage makan..=)

cik tom:sy gune yahoo tp dier kate ad poblem suo cube lg...tp da cube bnyk kali xdpt2 pong..=(

Post a Comment