jom ikut saya..saya ikut awak balik..=)

EXCHANGE LINK.tolong tinggalkan jejak anda disini untuk sy jejak anda kembali.TQ.=)

tolong click nuff nina

Wednesday, June 30, 2010

MALAYSIA dijangka BANKRUPT 2019??MALAYSIA BANKRUP lagi 9 tahun???...

Itulah pandangan seorang Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Idris Jala yang mengatakan negara Malaysia bakal menanggung hutang sejumlah RM1 trillion untuk 9 tahun daripada sekarang iaitu tahun 2019. Pada masa itu, negara Malaysia boleh diistiharkan muflis dan bangkrap. Jadinya, kata Datuk Seri Idris Jala rakyat Malaysia perlu bersedia untuk terima sebarang kenaikan harga. Nanti nak beli pisang sebijik pon harge rm5

Alasan Kerajaan Malaysia memotong subsidi :


Malaysia perlu melakukan pengurangan subsidi termasuk petrol, makanan, elektrik dan beberapa barang keperluan untuk mengelakkan risiko menjadi negara seperti Greece. Hutang negara akan meningkat 100 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar menjelang tahun 2019 jika pemberian subsidi diteruskan Malaysia membelanjakan 15.3 peratus daripada perbelanjaan persekutuan bagi menampung subsidi pada bajet 2009 yang menyaksikan defisit berada pada peringkat tertingginya dalam dua puluh tahun Rakyat Somalia sendiri kena bayar harga yang lebih tinggi untuk petrol berbanding rakyat Malaysia Budaya subsidi mempunyai kesan negatif kerana kerap dinikmati mereka yang tidak berhak Malaysia berkemungkinan menjadi pengimport minyak seawal tahun depan sekiranya ia meneruskan kadar penggunaan petroleum seperti sekarang Malaysia merupakan antara negara yang paling bersubsidi di dunia Malaysia jimat RM103 bilion jika subsidi dikurangkan

Ini jawapan RAKYAT:

Ketua Audit Negara (Tan Sri Dato’ Setia Haji Ambrin Bin Buang) mengatakan belanjawan defisit yang ada pada hari ini adalah disebabkan ketirisan dan kebocoran wang berbillion ringgit setiap tahun. Sedangkan kita tidak pernah dengar sehingga kini sebarang tindakan oleh kerajaan Malaysia kepada mereka yang “BERTANGGUNGJAWAB”

penyelewengan yang pernah menggemparkan negara, antaranya:

1. Perwaja – RM 10 bilion+++
2. Pos Malaysia – RM 227 Juta.
3. Sime Darby – RM 1.5 bilion.
4. MAS – RM 2 bilion (sebelum dipulihkan)
5. Proton – RM 2 bilion (sebelum dipulihkan).
6. Landasan keretapi berkembar – RM 4 bilion (kos yang meningkat).
7. Jambatan Bengkok – RM 500 juta (pampasan pembatalan pembinaan).
8. Kehilangan Blok minyak kepada Brunei – RM 360 bilion
9. Tenaga Nasional Berhad – RM 1 bilion (sebelum dipulihkan)
10. Tanggungan yang membebankan ke atas Penjana Tenaga Bebas (IPP). Pada masa ini, terdapat sembilan IPP bernaung di bawah lima syarikat konsesi iaitu YTL Power Generation, Malakoff Bhd., Powertech, Sime Darby dan Genting Sanyen. TNB sekarang terpaksa membayar lebih RM4 bilion setahun kepada IPP tanpa mengira sama ada kapasiti elektrik digunakan sepenuhnya atau tidak.
11. Kehilangan pendapatan dari perjanjian air dengan Singapura – RM 500 juta
12. Dan lain-lain


Kesilapan di atas, adakah disebabkan oleh rakyat Malaysia yang memerah keringat membanting padi, menyapu sampah, guru-guru, penoreh getah dan lain-lain ker?


Income tax yang dibayar oleh pekerja setiap tahun mana perginya???Mengapa perlu memotong biasiswa pelajaran??MARA dan JPA akan memotong jumlah pelajar untuk dihantar ke luar negara pada tahun hadapan kerana krisis ekonomi.Meraka hanya menghantar pelajar yang betul2 cemerlang ke Universiti terkemuka dunia seperti oxford,harvad.Bukan kah membazir kerana yuran pengajian di situ berganda-ganda lebih mahal??Mengapa tidak di hantar ke Universiti biasa tetapi mempunyai qualiti dan jumlah pelajar menerima biasiswa tidak perlu dikurangkan?Bagi nina,mereka tidak perlu memotong biasiswa pelajaran kerana pelajaran penting untuk masa depan malaysia.

Penyelewengan dan kesilapan seperti di atas ini adalah dalam tempoh 20 tahun (1995 – 2015).
Sekiranya kerajaan Malaysia yang ada sekarang dapat mengelak dari berlaku pembaziran di atas maka negara Malaysia bukan sahaja mampu menjelaskan hutang tetapi mempunyai lebihan berjumlah hampir RM 500 bilion dalam tempoh 20 tahun. Fikirkanlah..

seorang Rakyat yang berjiwa Merdeka dan Prihatin.

4 comments:

Kaixer.NET said...

aku tak kisah pon~

rakyat Malaysia ni bukan semua mampu berdikari~
nak harap subsidi je..

kenwooi said...

oh malaysia.. =/

ninanyna said...

tapi dwet subsidi tu dwet kitee...:\

5h!n0 said...

ntahnyer...sme mnder ade cukai...rakyat berkhidmat untuk negara..negara?

Post a Comment